Middeleeuwse kerkheuvel in Blesdijke

 

De Middeleeuwse kerkheuvel heeft ooit gelegen in een onherbergzaam hoogveenlandschap. Rond 10 eeuwen geleden voeren hier mensen in bootjes De Lende af, op zoek naar een droge plek om te wonen. 

De oudste dorpen in Weststellingwerf ontstonden in de 10e tot 14e eeuw en werden gebouwd op droge zandruggen in het moeras, gelegen langs De Lende en De Kuunder. De eerste bewoners van Blesdijke vonden een goede plek langs een zijarm van De Lende, daar waar deze kerkheuvel nu staat.


Archeologische vondsten

Op 28 juli 2021 bezochten Marja Nijhof, Henk Zuidervaart en Lucas van Royen het Noordelijk Archeologisch Depot, om te kijken naar bijzondere voorwerpen die gevonden zijn bij de Kerkheuvel en bij prehistorische plekken in Blesdijke.


Op basis van verhalen en geschriften bestaat het vermoeden dat er een eenvoudig houten kerkje of kapelletje op een kunstmatig opgeworpen heuvel heeft gestaan. De illustratie op het infobord is ontstaan in de fantasie van de vormgever. Er zijn namelijk geen afbeeldingen van deze kerk bewaard gebleven. Wel zijn er oude teksten over 'Blesdic' en over de verschillende strafexpedities in de 14e en 15e eeuw door de troepen van de Bisschop van Utrecht. De laatste keer was in 1413 toen het gehele dorp in de as werd gelegd.

Aan het eind van de Middeleeuwen verlieten de bewoners van het eerste Blesdijke hun zandrug en gingen naar hogere gronden en bouwden daar een nieuwe kerk. Dit had te maken met het droge voeten kunnen houden. Door eigen ontginningsactiviteiten (ontwatering) klonk het hoogveen zo ver in dat de huizen en akkers onder water